Добро дело! Фондация Естер де Помери с второ дарение от болнични легла за Благоевград

Добро дело! Фондация Естер де Помери с второ дарение от болнични легла за Благоевград

Последното дарение от болнични легла, което фондация Естер де Помери прави за България беше отредено отново за Благоевград. Днес за нуждите на МБАЛ Благоевград бяха доставени от Швейцария 20 болнични легла и редица помощни средства и комсумативи, които директорът на лечебното заведение д-р Митев прие с огромна благодарност. „Леглата ще бъдат от голяма полза за нас, тъй като базата като цяло е остаряла и има нужда от подмяна. И особено сега, в този тежък момент за всички болнични заведения и нуждата от непрекъснато разширавяне на легловата база заради растящия брой на хоспитализираните лица, всяка помощ е от изключително голямо значение“.

Преди по-малко от две години благодарение на общински съветник Гергана Муртова Благоевград, получи първото си дарение от фондация Естер де Помери: 30 легла бяха дарени на СБАЛО „Св.Мина“ и 16 легла за новородени - на Акушеро–гинекологично отделение към МБАЛ – Благоевград. Днес, отново чрез съдействието на г-жа Муртова, за втори път така необходимото болнично оборудване достига до Благоевград.

Фондация Естер де Помери се председателства от Контеса Естер де Помери, която е родена в Берн, Швейцария. Благородническата титла е връчена на рода Помери от крал Луи XVI през 1775 г. в знак на благодарност за заслуги към короната. От своя страна Естер де Помери през целия си живот използва тази титла като инструмент да помага на нуждаещите се. Тя е посланик на добра воля към Швейцарския червен кръст и член на борда на директорите на редица благотворителни организации.

През юни 2002 заместник-министърът на здравеопазването г-н Славчо Богоев връчва грамота на контеса Естер де Помери, която към онзи момент е дарила над 5 млн. долара за медицинско оборудване в български болници. Към днешна дата тази сума е още по-значителна, а фондация Естер де Помери е направила близо 150 дарения от медицинско оборудване и консумативи за десетки български градове. Всички тези дарителски актове се координират на местно ниво от г-н Яков Джераси, президент на Фондация „България“ – нейн добър приятел и съмишленик.

Транспортната фирма Wittwer Bulgaria, която пое разходи по превозването на дарението от Швейцария до Благоевград през 2019г се включи и този път с безвъзмездна логистична подкрепа.

МБАЛ Благоевград изказва искрените си благодарности към Фондация Естер де Помери,  транспортна фирма Wittwer Bulgaria и общински съветник Гергана Муртова за благородната подкрепа.

Коментари към новината

Още новини от Общество