Кметът на Благоевград е против локдаун, сегашните мерки обаче не дават резултат

Кметът на Благоевград е против локдаун, сегашните мерки обаче не дават резултат

Кметът на Благоевград е против затварянето на бизнеса в Благоевград и въвеждането на по-строги мерки срещу Ковид-19. Предложението за пълен локдаун на града дойде от комисия от общинския съвет. Тя поиска града да се затвори за три седмици, за да спре разпространението на вируса и натиска върху здравната система.

Според кмета такова затваряне ще доведе до фалит на местния бизнес, който и без това е зле. А общината няма средства ,за да направи някакви схеми за компенсация на бизнеса.Според него е редно подобно решение да се взима на държавно ниво, а не на местно.

Според Томов  положението със заразените от Ковид-19 не е толкова трагично.

 Затварянето на търговските обекти ще нанесе непоправими последици за бизнеса, а стотици ще останат без препитание. Според него ще се унищожи голяма част от средния и дребния бизнес и всяко решение в тази посока ще е пресилено.

"Царе сме в България да създаваме комисии, които да дават предложения и решения", възкликна граоначалникът.

Така за пореден път стана ясно,че има неопределим разкол между кмета и общинския съвет и неговия председател.

Проблем е обаче, че в Благоевград болните са двойно повече отколкото се съобщават, защото повечето не се регистрират в системата на РЗИ, не правят писиар тестове, а бързи и се лекуват у дома. Проблем е,че те не са карантинирани и си излизат навън, когато решат. Проблем е, че никой не контролира болните в Благоевград. Проблем, че заразените лекари стават все повече, а натиска върху системата е огромна. Проблем е,че ако човек без вирус заболее от друга болест, вече няма кой да го лекува.

Дори няма кой да въведе вечерен час на учениците, които разнасят вируса без да боледуват. Благоевград е на мвторо място по смъртност на болните от коронавирус след Смолян.

Засега обаче няма работещи мерки, които общината да е взела и да ограничи разпространението на вируса. Това личи по официалните данни, които както обяснихме, не са достоверни на реалната картина.

Коментари към новината

Още новини от Общество