Затварят училища, детски градини, молове,заведения и други за 3 седмици

Затварят училища, детски градини, молове,заведения и други за 3 седмици

За три седмици, от петък вечерта до 21 декември, се затварят в държавата училищата, детските градини и ясли, моловете,заведения и кафенета, фитнесите, обяви здзравният министър.

Забранява се провеждането на конкурси, тимбилдинги, семинари.

Затварят се и всички групови културно развлекателни мероприятия с изключение на театри в намален капацитет. Спират се и всички индивидуални и колективни спортни мероприятия.

Преустановяват се посещенията във фитнес центровете, във всички заведения за хранене, ще се допуска само вземане на храна за вкъщи или офиса.

Забранява се посещението на магазини тип мол - малките магазини, които са в кварталите продължават да работят, каза здравният министър. 

Преустановяват се груповите екскурзии. 

Не става дума за затваряне по домовете на хора, посочи проф. Мутафчийски, който също присъства на брифинга. Целта е да се намали заболеваемостта, както и смъртността. Очаква се това да се случи в следващите 2 седмици. 

Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията, намалява броят на медицинските екипи, каза началникът на НОЩ. 

Искаме всеки дом да посрещне една спокойна Коледа. В Израел практиката показва,че такива мерки действат, от 6 хиляди болни на ден, са паднали на 400 болни за ден след подобни мерки, обясни ген.Мутафчийски.

Според него така ще се даде и глътка въздух на медиците. Легла имаме, нямаме здрави лекари, казаха на брифинга. Идеята е повече здрави хора да посрещнат времето, когато идва ваксината.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество