Сезонът в Банско под въпрос

Сезонът в Банско под въпрос

Затварянето на ресторантите и заведенията заради извънредните мерки поставят под въпрос зимния сезон в Банско. Първо се очакваше голямо честване и наплив на млади хора заради студентския празник, но това няма да се случи на 8-ми декември.

Направените и малко резервации са отменени, а местния бизнес не крие, че е в паника и се пита дали вообще ще има зимен сезон.

До преди седмица хотелиери и ресторантьори бяха в трескава подготовка за декември месец и старта на сезона. Приготвяха се за всички противоепидемични мерки. По регистратурите се монтираха прегради, дезинфектанти се поставяха , а сега са започнали освобождаването на персонал.

За 8-ми декември обикновено в Банско идваха около 10 хиляди студенти. Сега пак ще празнуват ,но нелегално, скрити в хижи, нерегистрирани къщи и други, смята Малин Бистрин, председател на туристическия бизнес в Банско.

По хотелите също са отменени и малкото регистрации, защото никой не иска да стои в хотел без ресторант.

На 4-декември сезона официално ще бъде открит, но и това още не е сигурно. А повечето хотели ще останат затворени, защото няма да има туристи. Декември е по принцип най-силния месец за туризма в Банско, но сега хората от бранша казват,че са изправени до стената и ги чака фалит.  

 „ За съжаление, някои заведения и механи освободиха персонала си още в началото на седмицата. Доста от колегите няма да отворят въобще този сезон и  това вече е сигурно. За съжаление, това  ще се отрази на цялата местна икономика, на хората, защото няма да имат приходи. Задава се много тежка икономическа криза”, коментира още Малин Бистрин.

 От бранша настояват държавата да направи нещо и да о разреши отварянето на ресторантите и заведениянта или да плати компенсации.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес