43 години без Чарли Чаплин

43 години без Чарли Чаплин

На днешната дата през 1977 г. умира една от най-големите фигури в историята на филмовата индустрия – Чарли Чаплин.

 

 

Той се смята за най-талантливата личност от ерата на нямото кино. Чарли Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор.

 

 Едни от най-известните му филми, популярни и днес, са „Треска за злато“, „Светлините на града“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“, класирани сред едни от най-добрите филми на всички времена. През 1999 г. Американският филмов институт поставя Чарли Чаплин на 10-о място в списъка на 100 най-големи звезди на киното за последните 100 години сред мъжете.

 

 

В края на 1960-те здравословното състояние на Чарли Чаплин започва бавно да се влошава след прекарани няколко микроинсулта. След награждаването му със специален почетен Оскар за цялостния му принос през 1972 г. този процес се ускорява значително. Около октомври 1977 г. той вече не може да общува и е прикован към инвалидната количка, като се нуждае от непрекъснати денонощни грижи. Умира в съня си на 25 декември 1977 г., на 88 години в малкия швейцарски град Веве. Погребан е във Во, Швейцария на 27 декември 1977 г. със скромна церемония каквото е неговото желание.

 

 

Чаплин е бил женен 4 пъти и има общо 11 деца.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно