Не тръгвайте на път, ако не е спешно, дъждът отприщи свлачища, отнесени са мостове, наводнени са дворове,цехове, ниви

Не тръгвайте на път, ако не е спешно, дъждът отприщи свлачища, отнесени са мостове, наводнени са дворове,цехове, ниви

След пет дни на непрекъснат дъжд в Пиринско се отприщиха свлачища, срутища, мостове бяха отнесени, скъсани са диги и са наводнени ниви, дворове, оранжерии и ферми.

Нивата на реките Струма и Места рязко се повишиха заради проливните дъждове.

Пробита е дига на река Места при гоцеделчевското село Борово. Укрепва се и дига на река Струма при село Илинденци, община Струмяни. Тя не е разрушена, но около 200 метра от нея е компрометирана. Там е обявено и частично бедствено положение.

Заради паднал голям къс  камък на жп линията при якорудското село Черна Места пък бе  е спряно движението на влаковете.

Поройните дъждове нанесоха щети и в общините Разлог, Белица и Якоруда. Заради силния дъжд е отнесен въжен мост при параклиса в местността Света Варвара край разложкото село Елешница. Там е наводнена и обществената баня. 

Заради отнесения мост, който бе ремонтиран преди години по проект на община Разлог, е ограничен достъпът до няколко вили в района. Има залети и много селскостопански имоти по поречието на река Златарица. В село Баня има наводнен цех, който се намира на пътя за село Горно Драглище.Дъждът е залял и пътя за Годлево и предприятие за пелети.

В якорудското село Черна Местна е запушен довеждащ водопровод, има наводнени две къщи и много земеделски терени.

На много места в района на Кресненското дефиле се отприщиха свлачища. Дежурните екипи работиха за отпушване на пътя.

Има и няколко сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в Благоевград. 

Следят се непрекъснато нивата на язовирите и водоемите на територията на областта, има повишаване на нивата, но няма непосредствена опасност за населението, категоричен бе областният управител Бисер Михайлов.

Свлачище се срина и отряза пътя за няколко села над Благоевград, но бързо бе възстановено движението.

Евакуирани превантивно са две семейства от къщи, които са в непосредствена близост до коритото на река Струма извън Благоевград.

Пътното платно между гр. Хаджидимово и с. Блатска е пропаднало поради подкопаване от водите на река Струма, което налага спиране на движението на ППС. Водачите могат да преминават през с. Блатска – с. Хвостяне – с. Дъбница - гр. Гоце Делчев.

Цялата налична техника в региона е по критичните точки и отстранява проблемите.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество