Лекар от Благоевград се разболя от коронавирус след ваксиниране

Лекар от Благоевград се разболя от коронавирус след ваксиниране

Лекар от  онкологичната болница в Благоевград се е разболял десет дни след поставяне на първата доза от ваксината срещу коронавирус.

„Пълно съвпадение е  установявянето на колегата  като вирусоносител след ваксината. Твърденията, че може да има някаква връзка с имунизацията, са абсурдни, тъй като ваксината срещу Ковид-19 на „Пфайзер” и „Бионтех“ съдържа белтъчна молекула, която носи инструкции за синтез на spike протеин на вируса, срещу който имунната система образува антитела за защита.

Колегата се  ваксинира на 7 януари и най-вероятно той вече е бил в инкубационен период, без симптоматика за коронавирус, каза д-р Георги Георгиев, шеф на онкоболницата в Благоевград.

Той обясни,че преди ваксинацията не са правени антигенни тестове на медиците.

Общо трима  медици и две медицински сестри са се разболяли от вируса , само един от тях е бил ваксиниран.

По повод проявените симптоми в болницата се прави  масово тестване на персонала и така се установяват заразените.

Медиците се лекуват в ковид-сектора на болницата,сестрите се лекуват в домовете си,  засега са в добро състояние, каза още д-р Георгиев.

В болницата е извършена пълна децинфекция, а на персонала и пациентите са направени тестове.

20 са ваксинираните до този момент медици и служители в онкоболницата, призна д-р Георгиев, което е по-малко от 15 процента. Едно от обясненията е, че повечето от тях са прекарали коронавируса.

Предвид установената коронаинфекция при лекаря, втората му ваксинация ще бъде направена след 3-4 месеца, а не след 21 дни, както е по план.  Днес и утре трябва да се направят и вторите ваксини на лекарите от МБАЛ – Благоевград, които бяха имунизирани срещу Ковид-19 на 28 декември миналата година. До момента от другите ваксинирани медици няма регистрирани оплаквания.

Коментари към новината

Още новини от Здраве