400 хиляди лева отпусна правителството за проучванията на Хераклея Синтика

400 хиляди лева отпусна правителството за проучванията на Хераклея Синтика
400 000 лв. отпусна правителството за проучванията на Античен град Хераклея Синтика.
Уникалният археологически обект Хераклея Синтика се намира в близост до м. Рупите, община Петрич.
Това е древен тракийски град, който в продължение на повече от 1000 години е най-важният град по средното течение на Струма. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. За племето синти, живяли там, най-напред разказва Омир. Той посочва и тяхната връзка с Хефест, бога на металургията.
Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция).
Хераклея Синтика е локализирана от доцент Георги Митрев, след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г., който превежда, коментира и публикува.
От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински. Учените са разкрили част от търговска улица в покрайнините на града, като разкопките и консервацията продължават всяка година. Вече посетителите могат да видят каменна улица с канализация, няколко работилници и магазини, един от които e за театрални маски.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество