ВКС : Не може да няма виновни за загиналото дете от токов удар в село Копривлен

ВКС : Не може да няма виновни за загиналото дете от токов удар  в село Копривлен

ВКС отказа да приеме,че няма виновни за смъртта на дете, което почина от токов удар в училищен двор през 2013 година в село Копрвивлен.

Затова и върна делото на САС за ново разглеждане.

​ Делото е образувано по протест и по жалба от частен обвинител срещу решението на САС, с което е потвърдена изцяло присъдата  на Окръжен съд – Благоевград, с която бяха оправдани двама елмонтьори от ЧЕЗ, които отговаряли за подръжката на съоръженията в района.

 ​ Съставът на ВКС приема за основателни касационния протест и жалбата с доводи за допуснато нарушение на материалния закон. Според ценените от САС доказателства, компрометираните проводници, намиращи се в училищен двор, са били напълно реална и предвидима от техническа гледна точка възможност за възникване на инцидента, се казва в съдебното решение. Причинно-следственият процес е стартирал с неконстатирането на състоянието им и незаявяването на този факт в съответния формуляр, което е било задължение тъкмо на двамата подсъдими и което те двукратно са пропуснали да сторят. Затова е трябвало да се съобрази, че бездействието на всеки от тях е поставило началото на причинно-следствения процес. То е в основата на настъпилия вредоносен резултат.

​ За да оправдае подсъдимите, въззивният съд е приел, че не било сигурно дали „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е щяло да извърши подмяна на кабелите дори след сигнализиране от страна на подсъдимите, защото нямало предвидени пари за основен ремонт през съответната година. В случая се касае не до предвидени средства за основен ремонт, както е счел контролираният съд, а до спешен такъв, свързан с обезопасяване, което е различно, пише в мотивите на решението на ВКС.

През май месец 2013 година група дечица са ритали футбол в двора на училището. Малкият 10-годишен Ангел Капсъзов тръгнал в един момент да прескача оградата ,за да гони топката. Тогава го хваща ток и буквално го изпържва. Детето починало в ръцете на дядо си. При огледа се е видяло,че проводник е паднал и се опрял в оградата. Всички кабели в района на училището не са били в добро състояние и са давали искри, свидетелстваха тогава живущи в района.

Сега надеждата на близките е,че новото разглеждане ще доведе до присъди и възмездие за смъртта на детето им.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред