Проектът за изграждане на ГКПП "Клепало" е стратегически и ще се финансира по линия на трансграничното сътрудничество

Проектът за изграждане на ГКПП Клепало е стратегически и ще се финансира по линия на трансграничното сътрудничество

Проектът за изграждане на нов граничен пункт "Клепало" между общините Струмяни и Берово е определен от България и от Република Северна Македония като стратегически за трансграничния регион. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.
МРРБ е в процес на разработване на програмен документ за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония за периода 2021 - 2027 г., като финансирането ще е по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ. Съгласно хода на преговорния процес с ЕК по програмата се очаква проектът да бъде изпълнен в периода на допустимост на разходите - 2021-2027 г., каза министърът.
С изпълнението на двата обекта - нов граничен пункт и нова пътна инфраструктура, ще се постигне по-голяма свързаност между двете държави, улеснен транспортен поток и обмен на стоки, както и икономическо развитие на пограничните области, допълни министърът.
В отговор на уточняващ депутатски въпрос министърът заяви, че е факт, че процесът по реализацията на проекта и откриването на граничен пункт "Клепало" е стартирал и добави, че процесът е необратим и има определен източник на финансиране. След изготвяне на проекта /до 150 дни/ ще бъде обявена и процедурата за строителство, и ще се кандидатства за финансиране, допълни министърът.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес