Изсичане на смърчове противопостави жители на курортното село Баня

Изсичане на смърчове противопостави жители на курортното село Баня

Масово изсичане на 50- годишни смърчове  и десетки липи по алеята на ул. „Ангел Даракчиев“ в разложкото село Баня  предизвика протест и противопоставяне на жителите. Едни смятат,че дърветата са опасни и трябва да се отрежат, а други,че това е кощунство.

 Част от живeeщите по централната улица  са на мнение, че смърчовете трябва да бъдат премахнати,защото  при по-силен вятър огромните дървета могат да се стоварят върху домовете им и да нанесат щети. Опасяват се, че може да се стигне и до трагичен инцидент.

От община Разлог експерти са огледали дърветата и тяхното заключение е,че са опасни. Дърветата имат  много плитка коренова система и в същото време високи почти 40 метра. Кметът на Разлог инж.Красимир Герчев обясни,че  през последните години и в кметство Баня и в община Разлог са постъпвали устни и писмени жалби с искане за премахването им.

През годините има три инцидента, за късмет разминали се без жертви.

В момента общината извършва пълна рехабилитация на улицата, която е разделена по средата от алеята на боровете. Според кметът  там ще бъдат засадени нови дървесни видове и алеята ще остане още по-красива и безопасна от сегашната.

Коментари към новината

Още новини от Общество