Борисов провери как върви ваксинацията в петричко село, посрещат го като звезда

Борисов провери как върви ваксинацията в петричко село, посрещат го като звезда

Премиерът Бойко Борисов пристигна изненадващо в петричкото село Самуилово ,за да провери на място как върви ваксинацията ,която се прави от мобилни екипи. С него бяха и здравният министър Костадин Ангелов и ген.Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и Националният оперативен щаб.

Хората ги посрещнаха като звезди, радваха им се, пипаха ги            ,искаха снимки и лично да попитат лекарите за съвети . А възрастен жител чака десет минути ,докато се снима с премиера и го попита може ли снимка и с министъра на лекарите. Борисов бе даруван с мед от кестени.

В Самуилово рано сутринта пристигна мобилен екип от Спешен център в София. Те носеха 150 ваксини, но казаха ,че ако има още желаещи няма да има проблем.

Пред здравния пункт в селото се бе извила опашка-едните чакаха ваксина, а другите да видят на живо премиера.

Хората питаха кои ваксини са най-добрите.

„Никъде в света не избират, най-добрите ваксини са приети от ЕК и одобрени от Европейската агенция по лекарствата.  Тази полемика се води само у нас., обясни Борисов.

„Това е все едно да дадем на българина да избира в момента или да си говорим коя кола е по-хубава или по-лоша. Всеки има някакъв избор. Тези са утвърдени и еднакво добри. Създадохме организация с линейки до труднодостъпните места, има и лекари от София и медицински сестри. Ако не достигнат ваксините, за радост има много желаещи, ще вземат пак. 88 000 дози сме разпръснали днес из страната. Зелените коридори ще продължат докато дойдат 18,5 млн. ваксини безплатни, за да може, който иска, да получи“, допълни той.

Ще стигнем до всички малки населени места, ако трябва с БТР ще разнасяме ваксини, каза още Борисов.

Относно това дали са доволни от процеса и желанието на хора да се ваксинират, Мутафчийски заяви: „Доволни сме. Хората проявиха зрялост. Вчера и онзи ден бях свидетел във ВМА как се случват нещата. Най-възрастният ваксиниран е на 96 години, най-младият е на 18 години. В целия спектър от възрасти хората са мотивирани да го направят“.

По думите му вчера във ВМА са ваксинирани над 1160 души.

„В България съществуват теоретично минимум 4 милиона, които са незащитени. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на епидемията, това може да стане само с ваксини, с нищо друго“, каза още ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Най-важното с ваксините е да създадем един своеобразен здравен щит срещу пандемията и мисля и мисля, че ще го направим", добави здравният министър Костадин Ангелов. 

Мобилен екип пристигна вчера и в разложкото село Баня, после медиците ваксинираха и в село Добърско.

Коментари към новината

Още новини от Общество