Министърът на здравеопазването откри PCR лаборатория в Разлог

Министърът на здравеопазването откри PCR лаборатория в Разлог

Днес официално бе открита PCR лабораторията в МБАЛ-Разлог. На събитието присъстваха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, директорът на лечебното заведение д-р Божидар Велев, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и народният представител д-р Емил Тончев.

„Има ръст на COVID-19 у нас, но нещата са под контрол. В момента в болницата в Разлог се лекуват 58 пациенти. Няма го натиска от септември, октомври, ноември. Здравната система е готова и ще издържи. Това заяви  здравният министър проф. Костадин Ангелов в Разлог.

"Ваксинацията върви по план. Всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната. Мобилните екипи вече тръгнаха да обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи за труднодостъпните места. Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването. Там, където не може да стигне лекар, ще изпращаме мобилен екип, който да ваксинира желаещите хора. Също така личните лекари могат да разчитат на коли от полицията, да им бъдат доставени ваксини", каза още министърът.

По думите му, през последните дни се наблюдава тенденция на презапасяване с ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата, което води до недостиг на дози в големите населени места. "Пренасочихме ваксини от едно място в друго. Радваме се, че хората решиха да чуят гласа на науката и не се поддадоха на различен тип говорене, който е изключително нелогичен, вреден, дори опасен за живота и здравето на хората. Благодарение на ваксинирането, българите ще изградят един здравен щит срещу COVID – 19 и по този начин ще успеем да се справим с вируса", допълни здравният министър. Хората ще имат възможност да избират ваксини тогава, когато всички фирми – доставчици на ваксини започнат регулярно да доставят бройките и да спазват датите, които са обещали. Изборът на ваксина в момента се случва след информирано съгласие от лекаря. Според него разговорът за „най-добра ваксина” върви само в България, само тук се създава напрежение. Всяка една от ваксините, може да доведе до постигането на желаните медицински резултати.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве