Стопаните на домашни кучета в Гоце Делчев да ги регистрират до края на март

Стопаните на домашни кучета в Гоце Делчев да ги регистрират до края на март
Кметът на Гоце Делчев - Владимир Москов, издаде нарочна заповед, с която даде срок на всички собственици на домашни любимци до края на месец март да ги регистрират по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност и да платят таксата за притежание на животно в общинската администрация. 
 
Мярката се налага поради зачестилите случаи на изоставяне на кучета на територията на общината, както и това, че стопаните не изпълняват своите задължения при отглеждане на домашни любимци - те не ги предоставят на регистриран ветеринарен лекар за ветеринарномедицинско обслужване, не ги регистрират в общинска администрация, не спазват своите задължения за заплащане на такса за притежаване на домашен любимец.
 
Градоначалникът е категоричен, че заповедта ще доведе до намаляване броя на безстопанствените кучета и ще бъде установен траен контрол върху тяхната популация, както и че ще се намалят рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от кучета. Владимир Москов призова съгражданите си да проявяват отговорност при отглеждането на животни.
 
В заповедта кметът на общината разпорежда на всички собственици на кучета на територията на община Гоце Делчев да ги регистрират в общинска администрация по реда на чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и да заплатят такса за притежаване на куче, съгласно чл.116, ал.1 от Закона за местните данъци и такси в срок до 31.03.2021 година.
 
След изтичане на горепосочения срок ще се извършват проверки за регистрация на кучета и заплатена такса за притежаване на куче на територията на общината.
На нарушителите ще бъдат наложени административни наказания съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на животните и Закона за местните данъци и такси.

Коментари към новината

Още новини от Общество