От понеделник 10 дни локдаун в цяла България, затварят училища, детски градини, ресторанти, фитнеси, магазини…

От понеделник 10 дни локдаун в цяла България, затварят училища, детски градини, ресторанти, фитнеси, магазини…

Връщат сериозните мерки за борба с пандемията в цялата страна. Това обяви здравният министър Ангелов на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Мерките ще останат в сила десет дни и идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.

“Ситуацията в страната в последните 2-3 седмици продължават да се увеличават положителните проби, както хоспитализираните пациенти в болници. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник, и да бъдат с продължителност 10 дни”, подчерта той. Ангелов апелира политиците да бъдат отговорни в контекста на предизборната кампания и всеки от тях да се мисли и да се грижи за здравето на българските граждани. “Ако не можете да бъдете част от проблема с COVID-19 не ставайте част от проблема”, апелира той.

– Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.

– Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти – места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите;

– Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;

– Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.  

– фитнес центрове и зали за групови занимания

– всички културни мероприятия – кина, музеи и и др.

– екскурзии, групови туристически пътувания;

– масови обществени мероприятия на открито; 

– учебни занятия в училища и центрове за личностно развитие;

– учебния процес в университетите, с изключения;

– посещенията в детските градини

Коментари към новината

Още новини от Общество