Благовещение е!

Благовещение е!

Християните празнуват днес Благовещение - деня, в която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди Божия син.

Ето как е описано събитието в Евангелието от Лука: "А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край" ( гл. 1, стих 26 - 33).

В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата. Това е един от големите празници по време на Великия пост и затова църквата разрешава да се яде риба. В  българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в повечето спазвани ритуали в този ден. Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта.

Във фолклора празникът е известен като Благовец, а често е наричан "половин Великден" и е свързван с множество поверия: хората започват нови начинания, за да им върви през годината; не се спи до късно, за да не изпусне човек късмета си; ако на този ден чуе кукувица да кука, човек трябва да има пара в джоба, за да е богат и честит през цялата година; ако през деня вали, годината ще бъде плодородна.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество