Стоян Стоев: Сандански може да има завършена индустриална зона в следващите 4 години

Стоян Стоев: Сандански може да има завършена индустриална зона в следващите 4 години

През следващите 4 години ще бъдат заделени 415 млн. лв. за обособяване на индустриални зони и индустриални паркове. Проектът за изграждане на Индустриална зона – Сандански има всички предпоставки да се възползва от това финансиране. Това стана ясно по време на посещението на Стамен Янев на мястото отредено за обособяване на такава зона при с. Дамяница. Заедно с него на посещение в община Сандански бяха областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков, областният секретар на партията Даниела Савеклиева и кандидатът за народен представител от ГЕРБ и общински съветник Стоян Стоев.

За потенциала на проекта е достатъчно е да се посочи, че теренът за Индустриална зона Сандански се намира на 500 километра от девет европейски столици и от Истанбул, на два часа път е от пристанище Солун и от икономическите центрове на България, Гърция и Македония“, подчерта Стамен Янев. По думите му всички тези дадености я правят много атрактивна за инвестиции – както за инвеститори от държави извън Европейския съюз, които искат да стъпят на единния пазар, така и за компании търсещи релокация или разширяване на производството си.

„Днешното посещение е силен знак, че всичко, което говорим може да се случи в следващите 4 години, ако има стабилност и воля за реализиране на такива проекти“, подчерта кандидатът за народен представител от ГЕРБ Стоян Стоев. По думите му след огледа е потвърдено, че локацията е много добра – има възможност за газифициране; железопътната връзка е съвсем близо, няма да има и проблем с водата за промишлени нужди. „Всички предпоставки Сандански да има индустриална зона са налице. Важно е да поемем един задължителен ангажимент – да не допуснем тежко производство в нея. Тази зона трябва да даде добавена стойност на развитите ни сектори – туризъм, земеделие и животновъдство, а не да развива дейност, която може да им навреди“, каза още Стоян Стоев. Той се ангажира съвместно с Министерството на икономиката да се търсят възможности за привличаме на именно такива инвеститори.

По-късно те посетиха предприятие за производство на дограма и стъклопакети в община Сандански. В него са разкрити над 100 работни места, а благодарение на внедрените иновации 70% от производството е напълно автоматизирано. Предприятието работи 100% за износ за водещи компании от Европейския съюз, Швейцария и Близкия изток. Създали са и собствен бранд, който позиционират на международния пазар. Поради високото качество, дори в условия на пандемия, поръчките не са намалели и работят на пълен капацитет. Стамен Янев се ангажира Министерството на икономиката да съдейства за сертифицирането им като инвеститор с добавена стойност, с което ще може да се получи финансиране за довеждаща инфраструктура и облекчения от осигурителни вноски на новоназначени работници. С това ще се насърчи разширение на производствената база и разкриване на още работни места в община Сандански.

Коментари към новината

Още новини от Политика