ГЕРБ с голям резултат в Пиринско, БСП-разгромена,"Има такъв народ" без кампания-втори

ГЕРБ с голям резултат в Пиринско, БСП-разгромена,Има такъв народ без кампания-втори

Резултатите от изборния ден в Пиринско показва силен резултат и победа за ГЕРБ,която едва ли ще има аналог в страната.Те реално са се отдалечили с  над 10 процента пред останалите участници в изборите.

Към момента данните към 10:30 при обработени 37.13% от протоколите на секционните избирателни комисии в РИК Благоевград сочат:

- ПП ГЕРБ-СДС – събира 41.51% от гласовете

- ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД – 15.78%

- БСП за БЪЛГАРИЯ – 11.22%

- ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – 7.05%

- ДПС – 8.13%

- ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! – 3.38%

- ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ – 3.52%

Тези числа ще се променят до 100% обработени протоколи и вероятно ГЕРБ ще стигне до 40%.

Партията „Има такъв народ“ е твърдо втора политическа сила, което е успех при положение,че нямаше предизборна кампания.   БСП се нарежда на трето място, партията  буквално е разгромена. В сравнение с предишните избори столетницата е загубила  50% от електората си. През 2017 година тя е постигнала 26% в региона, а сега едва е събрала около 12%.

Слабият резултат бе предизвестен като се има предвид състоянието на структурите в региона. Вътрешно-партийните войни се разгоряха на няколко фронта и на практика се получи така,че всяка общинска организация работеше сама за себе си,а някои обидени вообще и не работиха. Само дни преди старта на изборите няколко партийни председатели написаха отворено писмо до Корнелия Нинова, в което  заявиха,че чистките и ревизиите, които прави лидерката им по места, ще доведе до негативен вот. Те казаха,че хората са демобилизирани и огорчени. И прогнозата им,че БСП ще претърпи сериозни загуби се сбъднаха.

ДПС направи своята политика,въпреки че и при техните структури има отлив на гласове. Те очакваха по-добър резултат и поне да направят три мандата.

„Демократична България“ също стартира кампанията си с проблеми в организацията. Тук хората очакваха да видят местните лица на протестите в листата, но това не се случи и донякъде това отблъсна избирателите ,за да направят  по-добър резултат.

ВМРО калкулира загуби, единствено в Сандански запазват добрите си резултати от предишни избори и отново там  са първа политическа сила.

Коментари към новината

Още новини от Политика