Нови избори ще има вероятно през юли месец

Нови избори ще има вероятно през юли месец

Картинката лека-полека започва да се изчиства – като че ли сигурно изглежда, че ще има предсрочни парламентарни избори. Това Народно събрание едва ли ще има дълъг живот“. Това коментира пред bTV социологът Димитър Ганев. Той посочи, че, с оглед конституционните срокове, вероятно вотът ще е през юли. Не е ясно обаче дали тогава отново ще се гласува протестно.

За Бойко Борисов е много важно да предложи състав на кабинет в следващото народно събрание, въпреки изгледите да не бъде подкрепен.

Причината е, че така ще е с по-силна позиция при провал на другите партии, а освен това разногласията в останалите политически сили могат да покажат ГЕРБ като носител на стабилността, смята Ганев.

По думите му след отхвърляне на ново правителство на ГЕРБ, Борисов ще може да каже „аз ви предложих правителство, не го гласувахте, а вие не можете да съставите кабинет“.

Ганев посочи, че останалите партии в парламента формират мнозинство, но съвместната им работа би била трудна, ако се обединят около правителство. „Борисов си дава сметка, че вътрешните раздори, които ще се случат само седмица по-късно, ще са толкова много, че ще стане ясно колко слаба е тази конструкция“, коментира още той и отбеляза, че в подобна ситуация ГЕРБ биха изглеждали като носител на стабилност през последните години.

Коментари към новината

Още новини от Политика