Петрич събра хиляди подписи за връщането на костите на Цар Самуил

Петрич събра хиляди подписи за връщането на костите на Цар Самуил

Хиляди петричани се обявиха за връщането на костите на цар Самуил в България. Кметът Димитър Бръчков връчи събраните на хартия 1000 подписа от жители на общината в подкрепа на националната инициатива с петиция „Да върнем костите на цар Самуил в пределите на България“.

Стотици други петричани се подписаха онлайн в петицията. Целта е да бъдат продължени преговорите за връщането на костите на българския владетел в нашата страна.

Подписката беше приета лично от Виктор Стоянов, който възобнови кампанията за обединение на българите около тази национална кауза. Той благодари за оказаната подкрепа от кмета Димитър Бръчков и допълни, че Община Петрич може да бъде пример в това отношение. Предстои учредяването и на Общобългарски комитет „Цар Самуил“, в който вече е поканен да участва и кметът Димитър Бръчков.

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир. Антропологичните изследвания на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 метра и е починал на приблизително 70 години. Антрополозите разкриват още че лявата лакътна кост е била счупена и зараснала накриво под ъгъл 140°. Днес тленните останки на царя се намират в мазето на Византийския музей в Солун.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество