Георги Костов вече не е шеф на Агенция “Митници”

Георги Костов вече не е шеф на Агенция  Митници”

Павел Тонев е новият директор на Агенция „Митници“, съобщи служебният финансов министър Асен Василев при представянето на екипа си. Досегашният директор на “Митници” Георги Костов, бивш главен секретар на МВР, е освободен от поста.

“Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция “Митници” не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет”, заяви Асен Василев.

Служебният финансов министър изтъкна, че Павел Тонев има над 20-годишен опит в Агенция “Митници”.

“Той е магистър по икономика и магистър по право. Преминал е през всички нива, включително е бил директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив и в един момент от неговата кариера е бил и директор на Агенция “Митници”, посочи Василев.

Тонев бе директор на Агенция “Митници” и през 2013 г. по времето на кабинета “Орешарски”.

Това е второто ключово уволнение за тази сутрин, след като с неприсъствено решение на Министерски съвет бе освободена директорката на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Обяснението на служебния финансов министър бе, че Димитрова е отстранена за системно несправяне със задълженията.

Кадровите промени обаче започнаха още часове, след като служебният кабинет положи клетва. Вътрешният министър Бойко Рашков освободи от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев, а вчера махна и ръководителя на дирекция “Инспекторат” във вътрешното ведомство Николай Гешев. 

Служебният министър на икономиката Кирил Вълчев пък сложи начело на Българската агенция за инвестиции бившия вече зам.-министър на икономиката Стамен Янев на мястото на Десислава Трифонова. Рокадата предизвика бурен скандал, след като уволнената шефка обвини наследника си, че “нахлул в кабинета й като мутра”. По думите на Трифонова в заповедта за освобождаването й липсвали мотиви, предупреждение или предизвестие.

Коментари към новината

Още новини от Общество