Маматуси облаци впечатлиха благоевградчани, напълниха фейсбук с красиви снимки

снимки-фейсбук
снимки-фейсбук
Маматуси облаци се образуваха привечер над Благоевград. Това впечатли благоевградчани и въоръжени с телефони и камери бяха заснети стотици красиви снимки, а някои дори се вдъхновиха и излязаха поетични слова.
 
Ето нещо научно за онова ,което благоевградчани видяха и снимаха.
Това е сравнитено рядко срещана разновидност на купесто-дъждовните облаци (Cb). Характерно за тях тип облаци е, че базата им като че ли е окачена с гроздове. За образуването на тази странна форма допринасят низходящите течения, намиращи се вътре в облака, които се срещат с възходящите течения, намиращи се под базата на облака и „облаците зависват“ във форма, оприличавана на женска гръд.
*
Когато изваляващ се Cb достигне до суха, отчасти песъчлива местност, ивицата от падащи дъждовни капки престава да достига земята и се превръща в така наречената Virga – дъждовна ивица, недостигаща земната повърхност. Същевременно се забелязва как отделните струи на дъждовната ивица под влияние на срещнатите над по-топлата земна повърхност възходящи течения се огъват нагоре и се отправят обратно към облака. Възходящите течения явно са били доста силни, понеже скъсяването на ивицата Virga, както и огъването и са станали за късо време и след няколко минути базата на облака има форма на маматус. Облака преминава над вас, без да капне нито капка дъжд. Облаци от този тип могат да бъдат и стратокумулуси маматус (Sc mam).

 

Коментари към новината

Още новини от Общество