Румен Томов: Аз нямам зад гърба си хора със съмнително минало. Разполагам само с открито лице и визия за развитието на Благоевград

Румен Томов: Аз нямам зад гърба си хора със съмнително минало. Разполагам само с открито лице и визия за развитието на Благоевград

Благоевград е на прага на важен избор. На 27 май благоевградчани трябва да избират между почтеността, задкулисието и зависимите. Заставам пред избирателите с чисто сърце, с лицето си, с яснота кой и защо застава зад мен. Зад кандидатурата ми стоят същите хора и организации, които ме подкрепяха и през 2019 година. Аз не се отказах от тях и те не се отказаха от мен. Аз нямам зад гърба си хора със съмнително минало и странни прякори. 

От мое име не се правят внушения от фалшиви профили, никой не прави намеци от мое име. Този вид кампания принизява и самите кандидати, които явно не си дават сметка за това. Когато имам да кажа нещо, аз го правя открито, от първо лице, заставайки с името си, защото достойнството на един мъж го изисква да се случва по този начин. 

В краткото време на кампанията показахме реални хора с реални проекти, хора, които са застанали с лицата и имената си. 

Падна ми се тежък период на управление, период на Ковид криза, управление между два програмни периода и никаква подкрепа от правителството на Борисов. Въпреки това към момента община Благоевград работи при реализация на проекти на стойност 160 милиона лева.

Ще си позволя да се отклоня от темата и да благодаря на всички медици, които помогнаха да преминем през това изпитание – Ковид.

Трябва да се отчете и фактът, че моето управление премина под знака на съдебни дела, които се случиха в резултат на едно отмъщение и отричане на победата, която постигнах на изборите през 2019 г. Имаше хора, които трудно преглътнаха загубата и поставиха на карта бъдещето на града, който твърдяха, че обичат. И да, аз се борих, защото съм дълбоко убеден, че всичко, което се случи, бе резултат от един сценарий, ловко режисиран от един загубил опонент. И да, аз не се страхувам да отида на избори, но оставам убеден, че едно съдебно решение, взето политически, не може да спре стремежа ми да направя каквото е по силите ми за Благоевград. 

Днес опонентите ми използват тези пречки като мои дефект. Година и половина се внушава, че нищо не се случва, не защото светът се промени и животът спря поради Ковид пандемията, а не се случва, защото управлявам аз. Година и половина се внушава, че управлението ми е част от предизборната ми кампания.

През цялото това време се очаква и двамата основни опоненти са водили своята предизборна кампания. Андон Тодоров, ползвайки инструмента Общински съвет и многобройни, свързани с него сайтове и фалшиви профили в социалната мрежа. 

Истината е, че манипулациите са прийом на част от опонентите ми, но това прави битката им обречена, защото в крайна сметка почти винаги истината побеждава. 

Същите обаче премълчаха факта, че арх. Иван Първанов, един от инвеститорите в изграждането на два завода за здравословни храни в Благоевград, излезе и заяви, че AB Nutrition изгражда в Благоевград производство с иновативна и модерна технология. Премълча се и че той заяви, че администрацията ги е посрещнала открито и професионално за предстоящата инвестиция, че са получавали пълно съдействие от кмета Румен Томов и екипа му, че откриваме 300 работни места, че инвестицията за първия им завод е 40 милиона евро и около 2000 души от региона ще бъдат ангажирани в производството на земеделска продукция за тях. 

Не публикуваха нищо и когато International Armored Group в лицето на благоевградчанина Антон Стефов заяви, че ще инвестира над 50 млн. евро тук, в родния си град и ще осигури работа на много хора. 

Не казаха нищо и когато Ottobok благодариха, че само за 4 дни община Благоевград им издаде строително разрешение, за да започнат изграждане на завод за медицински протези, който даде работа на 300 човека, с тенденция да станат 800. А те, Ottobok, са тук и вече работят, но това не е важно за опонентите ми. 

Сега, когато ние сме на крачка от осъществяването на Индустриалната зона, която не е маркирана просто ей така, а е плод на задълбочени анализи, срещи със собственици на реализирани и работещи такива в цяла България, когато пътят е отъпкан, всички видяха възможност за заблуда на избирателите с гръмки обещания за хиляди работни места и милиарди инвестиции, развивайки такива зони на места, които са избрани на случаен принцип. 

В опитите да бъде компрометирана работата ми всички обществени поръчки в община Благоевград бяха обжалвани от фирми близки до Атанас Камбитов. Преди дни същия даде обяснение защо е правено, когато в свое изявление в социалните мрежи призова както да не се гласува за мен, така и за Андон Тодоров, разкривайки известни и преди факти, свързани с обществени поръчки, застроявания, продажба на общински имоти и пр., в които всъщност са участвали заедно. Той просто легитимира слуховете и онова, което хората и иначе знаеха. Той заяви, макар и негласно и открито, най-важното нещо, а именно подкрепата си за третия кандидат, който участва в предизборната битка – Илко Стоянов. Доказателство за това е и фактът, че Камбитов „скочи“ да брани честта на Стоянов, защото визираният от него „компромат“ бе именно срещу кандидат-кмета на ИТН. Нещо повече, в стремежа си да защити Илко Стоянов, Камбитов окепази самия себе си, признавайки, че по негово време Тодоров е санирал, получавал е обществени поръчки и е купувал общински имоти. Дали Атанас Камбитов би жертвал себе си по този начин, ако няма да има полза от това? Силно се съмнявам. 

Най-важното, което хората трябва да разберат, е, че този, чието управление доведе Благоевград почти до фалит, днес отново иска да бъде фактор в избора на кмет, както и евентуално да има лостове за влияние. Тези възможности той ще получи, ако човекът, който подкрепя Илко Стоянов, бъде избран. Време е хората отново да решават искат ли това да се случи. 

Не ми харесва това, че се подценява интелигентността на благоевградчани, те отдавна показаха, че това е грешка. Хората знаят истината и ръководени от нея, ще вземат решение в неделя. 

Нека да бъде ясно и друго, Илко Стоянов е кандидат и за кмет, и за народен представител. Тези избори струват на благоевградчани близо 1 млн. лева. Можем ли да си позволим още 1 млн. лв. от общинския бюджет, в случай че Илко Стоянов избере да бъде народен представител, след като е избран за кмет? Декларациите и обещанията не само че нямат юридическа стойност, но и имайки предвид личността на кандидата и политическото му поведение на момента, възможността да изпаднем отново в ситуация на безвремие е много вероятна. 

Аз, както вече няколко пъти казах, не обещавам много – обещавам само изпълнимото, не обещавам милиарди инвестиции – обещавам само гарантирано привлечените такива, не обещавам хиляди работни места – обещавам, че тези, които бяха разкрити през тази година и половина, ще растат. Не се страхувам да се изправя срещу цялата пропагандна машина на опонентите ми, защото аз няма от какво да се притеснявам и искам хората да знаят всичко това, преди да направят своя избор.

Инж. Румен Томов, кандидат за кмет на Благоевград

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари към новината

Още новини от Политика