Обвиняем за убийство на мъж в с. Коларово е предаден на съд

Обвиняем за убийство на мъж в с. Коларово е предаден на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 45-годишния Б.А., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 144, ал. 3, пр. 1, вр. ал. 1 и по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115 от НК - закана с убийство и предумишлено убийство.

През периода 2008 г. – 2014 г. обвиняемият Б.А. живеел на семейни начала с А.К. в дома на родителите й в с. Коларово, община Петрич. От съвместното им съжителство им се родила дъщеря. Агресивното поведение на мъжа и упражнявания от него тормоз спрямо А.К. и майка й станали повод за окончателната им раздяла.

Обвиняемият се върнал да живее при родителите си в с. Самуилово, а междувременно продължил да оказва психически и физически тормоз спрямо двете жени - изпращал им заплашителни съобщения, чупел прозорците и други вещи, нанасял им побой. Постоянно следял майката на детето си, заплашвал я с убийство, настоявал за родителските права над дъщеря им. Пострадалите жени нееднократно подавали жалби, като спрямо Б.А. имало издадена ограничителна заповед. След отмяната й той станал още по-ожесточен.

Вечерта на 27.03.2016 г. обвиняемият заплашил А.К. с убийство, насочвайки срещу нея пистолет. Няколко месеца по-късно, на гробищния парк в с. Коларово, непознат мъж нанесъл на нея и майка й побой с дървен кол, като им предал поздрави от Б.А. Впоследствие обвиняемият им изпратил заплашителни съобщения и поискал сумата от 20 000 лева, в противен случай щял отново да извика „хората от София“.

След като А.К. започнала връзка с Г.Р., обвиняемият насочил агресията и срещу него – заплашвал го с убийство по телефон, показвал му недвусмислени жестове с ръка. Обезпокоен от поведението на Б.А., мъжът променил всекидневните си навици и начина на живот - оставял лампите да светят денонощно, паркирал автомобила си на друго място, направил ограда на двора на къщата. Споделял с близките тревогите си, свързани с отправяните от обвиняемия заплахи.

Влошените отношения на Б.А. с. А.К. и Г.Р. затвърдили замисъла на обвиняемия да ги убие. Той започнал да планира действията по изпълнение на заканите си. Заел се с въпроса за снабдяване със оръжие, тъй като вследствие съдебното решение по дело, водено срещу него за домашно насилие, му били отнети разрешенията и притежаваните оръжия и боеприпаси.

Обвиняемият отлично проучил не само тази тема, но и криминалистическите аспекти, в т.ч. изготвяне на версии за разследване, изграждане на алиби. В компютъра си държал файлове с обяснения относно изработване на дървен приклад на пушка, схеми и детайли за изготвяне в домашни условия на боеприпаси, рецепти за оксидиране на метали. Интересувал се от закупуването на различни приспособления за стрелба и събрал информация за произвеждане на изстрели по подвижна цел от далечно разстояние, използването на мерник и оптика на карабина.

За изготвяне на пушка, тип нарезна карабина, Б.А. използвал услугите на различни майстори, които му изработили детайли и части за нея - цев, мерник, приклад, резба и други елементи.

След снабдяването с оръжие, обвиняемият решил да си създаде алиби - наличие на писмени доказателства за напускането на територията на България по време на извършване на престъплението. Успял да разбере относно данните на граничните пунктове, които се регистрират в системите на МВР.

На 27.10.2016 г. Б.А. бил закаран от негов познат до с. Ново село в Северна Македония. Върнал се в България, заобикаляйки ГКПП, за да не бъде регистриран в системите за граничен контрол.

Вечерта на 31.10.2016 г. обвиняемият проследил Г.Р. Заел удобна позиция за стрелба в нивата до асфалтовия път, свързващ с. Коларово и с. Самуилово, зад каменен блок до дърво на разстояние около 75 метра от дома на Г.Р. Около 23,10 ч., когато мъжът стигнал площадката пред входната си врата и се навел да я отключи, обвиняемият насочил огнестрелно оръжие срещу него и произвел изстрел. Смъртта на пострадалия настъпила почти мигновено.

Незабавно обвиняемият напуснал местопроизшествието, а скоро след това и територията на България. Установил се на територията на Северна Ирландия, където се намира понастоящем.

От изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на Г.Р. се дължи на пронизващо огнестрелно нараняване, довело до несъвместима с живота остра кръвозагуба, вследствие на установените увреждания на големи кръвоносни съдове.

По делото са били извършени множество експертизи - комплексна медико- балистична, балистична, компютърно – техническа, ДНК, физикохимична.

На основание издадена Европейска заповед за арест извършителят на убийството е бил задържан на летището в гр. Белфаст, Северна Ирландия.

Предстои делото да продължи в съда.

Коментари към новината

Още новини от Право и ред