Заваляха сигнали за нарушения в Якоруда, Белица,Кресна, Гърмен

Заваляха сигнали за нарушения в Якоруда, Белица,Кресна, Гърмен

ГЕРБ заля със сигнали за нарушения ЦИК. Те подават данни за нередвности в Якоруда, Белица, Гърмен и Кресна.

Баща на кандидат-депутат от „Има такъв народ” член на СИК в Кресна

 Бащата на кандидата за народен представител от „Има такъв народ” Янко Кирилов Богоев – Кирил, е назначен за член на Секционна избирателна комисия в Кресна, сигнализират в жалба до Районна избирателна комисия-Благоевград от ГЕРБ-Кресна.

„В избирателна секция №012800004, намираща се в сградата на СУ „Св.Паисий Хилендарски, на ул. „Цар Борис III” №12, като член от квотата на ПП „Има такъв народ” участва Кирил Богоев, който е баща на Янко Кирилов Богоев – кандидат за народен представител от листата на ИТН за МИР 1 Благоевград”, се казва жалбата.

Според сигнала до Районна избирателна комисия в Благоевград това е в нарушение на чл.96 от Изборния кодекс.

 

За Белица

Председателят на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица, Анифе Ибрахим Коренарска от квотата на ПП ГЕРБ подаде оставка след като в секцията не бе осигурена машина за гласуване.

В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което  следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване. „Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.

По направена справка на гласоподавателите от минали години броят е следния:

05.10.2014 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували. 

26.03.2017 г.  брой гласоподаватели - СИК 09 с. Горно Краище – 405 гласоподаватели – 296 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 555  гласоподаватели  - 391 гласували 

26.05.2019 г. брой гласоподаватели СИК 09 с. Горно Краище – 480 гласоподаватели – 308 гласували, СИК 10 с. Горно Краище - 461  гласоподаватели  - 304 гласували.

С настоящия сигнал подавам оставка като председател на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица”, е уточнено в сигнала.

 

В сигнал до ЦИК: Две секции в община Якоруда с над 300 избиратели без машини за гласуване

 

Две от секциите в община Якоруда с над 300 избиратели не са получили машини за гласуване, сигнализират Централната избирателна комисия и Районна избирателна комисия – Благоевград от ГЕРБ-Якоруда.

„Секция 01530012 в с. Конарско и секция 015300016 в с. Юруково не бяха предоставени машини за гласуване. Предоставениха само хартиени бюлетини, въпреки че по избирателен списък секцията в село Конарско е с 399 избиратели, а в село Юруково-449.

Считам, че липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила съгласно Изборния кодекс”, се посочва в сигнала до ЦИК, подаден от Ваня Гатдерова, общински ръководител на ПП ГЕРБ-Якоруда.

 

 

Секция в община Гърмен с над 300 избиратели остана без машина за гласуване

 

 В секция 09 в с. Долно Дряново, община Гърмен, не е осигурена машина за гласуване, въпреки че броят на избирателите по избирателен списък е 436, сигнализира в жалба до ЦИК и РИК-Благоевград общинският ръководител на ГЕРБ-Гърмен Верхад Ислумов. 

„Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на чл. 212 от  Изборния кодекс, Раздeл III Машинно гласуване, според който избирател гласува в избирателната секция чрез специализирани устройства за гласуване”, се посочва още в сигнала.

 

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика