Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов стопира привилегии и обществена поръчка на стария екип

Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов стопира привилегии и обществена поръчка на стария екип

Новият кмет на Благоевград само след 48 часа работа стопира привилегии и обществени поръчки на предишния управленски  екип.

Дни след загубата на изборите, екипът на бившия градоначалник Румен Томов са си гласували при напускането да вземат шест заплати накуп. Това предизвика остра реакция сред благоевградчани.

По този повод кметът Стоянов заяви,че няма да изплати гласуваните обезщетения,защото не е морално,независимо дали те ще съдят общината за определените 76 хиляди лева за тримата заместник-кметове.

Кметът спря и търга за изграждане на фотоволтаични централи върху покривите на 13 общински училища, тъй като предишното кметско ръководство имаше намерение да бъдат отдадени под наем на частно дружество.

„ Смятам, че Община Благоевград може сама да финансира и изгради тези системи със средства от европейските програми, така те ще останат собственост на Общината, каза Илко Стоянов.

Кметът ще прекрати и договора за поставянето на каравана в градинка в квартал „Еленово”, където над 350 граждани са събрали подписка да се запазят зелените площи, които самите те са създали със собствени средства.

Ще има и актуализация на бюджета, за да се осигури изплащането на финансови стимули на майките за новородени деца, които стария екип спря,което е прецедент за общината.

Кметът отмени и заповед на предишния управник Томов, с която се дава доживотна привилегия на всички бивши и настоящи кметове да паркират безплатно в Синя зона.

 И още, Стоянов съобщи,че е започнал дисциплинарни производства срещу юристката Станислава Иванова и главния секретар Мария Захова, тъй като са "проспали" сроковете да обжалват наложена финансова корекция по проект на Община Благоевград за депото.

Кметът ще даде следващия брифинг в понеделник, когато ще представи екипа си, с който ще управлява. Той поясни,че ще има нова структура на администрацията и съкращения.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество