Кметът Стоянов и общински съвет ще оправят ялова наредба,лишила младите от стимули за новородените

Кметът Стоянов и общински съвет ще оправят ялова наредба,лишила младите от стимули за новородените

От година и половина младите семейства в община Благоевград не получават еднократна финансова помощ при раждане на бебе, което е прецедент. Всички общини в България стимулират ражданията независимо с каква сума, макар и малка. Само в Благоевград една ялова наредба, сътворена в условия на надцакване между предишния кметски  екип и  ОбС остави семействата без пари.

По този повод  председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и кметът Илко Стоянов се срещнаха с родители във връзка с проблемите около Наредбата за стимулиране на раждаемостта

Председателят Радослав Тасков съобщи, че към Общински съвет има внесено предложение от страна на предишното общинско ръководство за изменение и допълнение на Наредбата, с което се предлага намаляване размер на финансовото стимулиране. По думите му предложението е преминало и е било разгледано във всички постоянни комисии, като същите са го отхвърлили. Тасков отбеляза, че Наредбата, която е била приета още през 2020 година, не е успяла да заработи, така както е било предвидено. Председателят отбеляза, че няма да се връща  назад и да търси виновните за това. „Най-важното сега е да намерим решение на проблемите. Целта е наредбата да заработи“, каза още той.

На срещата присъства и общинският съветник Йосиф Кочев, който е член на комисията, която разглежда подадените заявления – декларации от родители на деца, родени през 2020 и 2021 година. Той обясни, че до момента са разгледани над 450 заявления. 8 от тях са изплатени още миналата година, като те са били за трето дете. 178 от заявленията са били отказани. Сред най-честите причини за отказ са наличие на задължения към общината или липса на постоянен и настоящ адрес и/ или недостатъчна уседналост, която по Наредба трябва да е поне 2 години от раждането на детето. За отпускане на помощта са одобрени 262 семейства. 67 декларации са подадени за деца, които са родени през 2021 година.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов ще разпореди в срок до 10 дни всички семейства, на които е отказано да получат помощ, да бъдат уведомени за причината. Бе взето решение родителите да получат възможност за отстраняване на пропуските в техните документи. Той добави, че изтеглят от Общински съвет предложението, внесено от предишното общинско ръководство и започват работа по изготвяне на свое такова, което да позволи изчистване на всички спорни моменти от Наредбата. Кметът отбеляза, че целта е всички родители да могат да получат еднократна финансова помощ по ясни и точно разписани критерии. Във връзка с вече одобрените заявления – декларации стана ясно, че сумите могат да бъдат изплатени на родителите в края на септември или началото на месец октомври.

Директорът на Дирекция „Бюджет и финанси“ в община Благоевград Борис Механджийски коментира, че бюджетът, който е определен за изплащане на помощта, е в размер на 30 хил. лв., които са недостатъчни, за всички, подали своите заявления. Затова ще се наложи изменение на бюджета на общината, като ще се търси от кои пера могат да бъдат прехвърлени необходимите средства. 

В края на срещата председателят на Общински съвет Радослав Тасков и кметът на Благоевград Илко Стоянов заявиха, че подобни срещи с граждани ще бъдат провеждани по всички теми и въпроси, свързани с по-доброто бъдеще на Общината.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество