Братът на загиналия Антон Гръбчев: Те не са герои, те са жертви, ще съдя институциите!

снимка БТВ
снимка БТВ

Нашите близки, които загинаха в пожара не са герои, те са жертви. Те са изпратени да гасят пожар без да са обучени за това, без да са подготвени, това е абсурдно. Това заяви  Иван Гръбчев, брат на загиналия Антон Гръбчев.

Той е категоричен,че ще търсят възмездие по съдебен път. Надявам се, третия от групата, който е в болница с изгаряния, да се оправи и да има смелостта да каже какво е станало и как,каза още Иван Гръбчев.

 Пожарът в района на санданското село Петрово е избухнал през нощта срещу четвъртък.

През денят той е локализиран и са изпратени групи от Югозападното горско предприятие да наблюдават огнищата. В една група се оказват Антон Гръбчев 33 г. от Петрич и Валери Димитров- 46 г.от Кресна. И още един техен колега от Сандански- Стоян Ковачев.

„Последно се чух с брат ми по обяд. Той каза,че обядват в Катунци. Готвеше годеж и говорихме,че трябва да се купи пръстен, защото правеше сметка да предложи на приятелката си.

Изведнъж следобяд някой се е обадил от началниците им вероятно и ги върнали обратно на терен, казали им,че там трябва да гасят пожар. А той не беше подготвен за такова нещо. Той не е горски , а служител по надзора към горското, прави проверки. Обикновено той ходи при повикване като логистика, за да показват пътища и пътеки на пожарникарите ,ако възникне пожар в гората. Той не е минал обучение, при това имаше страх от огъня. Като малък се изгоря от вряла вода и премина през доста операции. Затова е абсурдно да изправиш срещу огън човек, който има страх от пожари. При това  без оборудване, разказва още братът на загиналия.

Пожарът е бил низов, горели треви. Когато те отишли на мястото, вятърът е разгорял и е пламъците станали огромни. На няколко метра от мястото е имало овчари. Ние с баща ми говорихме с тях. Те разказаха,че са видели всичко. Момчетата тичали и бягали, пищели, но пламъците буквално ги прегърнали и изгорели живи.

Абсурдно е, затова ще ги съдя. Пратили са ги на първа линия с лопата и лозова пръскачка.

Коментари към новината

Още новини от Общество