Какви са симптомите на новият Делта вариант на Ковид?

Какви са симптомите на новият Делта вариант на Ковид?

Един от основните симптоми на Делта варианта е много висока температура - до 40 градуса, която се задържа дълго време и не се влияе от лекарства. Често срещана е и кашлицата със задух, посочват специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА. По-рядко се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават медиците специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

А Делта вариантът отдавна е доминиращ у нас, като при последното секвениране на проби в НЦЗПБ от 262 анализирани случая 254 са именно на индийския щам. Това прави 97% от пробите, взети от пациенти между 2 юли и 8 август. Най-много са случаите в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик и Благоевград.

От клиниката на ВМА съобщават, че през последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID вълна обаче заразява цели семейства, показва статистиката на лечебното заведение.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади - между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора. От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-ия, 7-мия ден от положителния тест.

Коментари към новината

Още новини от Здраве