За първи път: ЮЗУ „ННеофит Рилски“ ще обучава студенти в магистърските програми „Управление на здравните грижи“ и „Кинезитерапия“

За първи път: ЮЗУ  ННеофит Рилски  ще обучава студенти в магистърските програми  Управление на здравните грижи  и  Кинезитерапия

През академичната 2021/2022 г. за първи път Югозападният университет „Неофит Рилски“ ще приема и обучава студенти в магистърските програми „Управление на здравните грижи“ и „Кинезитерапия“. Желаещите да се обучават в тези специалности могат да подадат своите документи в срок от 1 септември до 24 септември 2021 г. на място в университета или по електронен път. Подробна информация е публикувана на университетския сайт www.swu.bg.

Професионалната реализация на магистрите по Управление на здравните грижи позволява на завършилите да се реализират като ръководители на здравните грижи – старши и главни медицински сестри в лечебните заведения, услугите за грижи за възрастни хора, да заемат позиции на експерти в НЗОК, РЗОК, по здравно образование, да бъдат избрани за базови наставници при практическото обучение на студентите от регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, както и да се реализират като преподаватели по практика на същите студенти.
Обучението ще се провежда в рамките на три учебни семестъра в задочна, платена форма. Приемът на студенти е след придобити:

1. Образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по специалност „Медицинска сестра“или „Акушерка“.

2. Образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ след придобита специалност от професионално направление „Здравни грижи“ на образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър по ... “ и образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ или „Магистър“на една от специалностите „Социални дейности“, „Социална педагогика“, „Социален мениджмънт“ или „Здравен мениджмънт“.

Приемането на студенти за обучение по специалността „Управление на здравните грижи“ за образователно-квалификационна степен „Магистър“ се извършва с конкурсен изпит – тест по „Социална медицина“, в който могат да участват лицата от т.1 и т.2.

Конспект и литература за подготовка кандидатите ще получат при подаване на документите.

Обучението в магистърската програма „Кинезитерапия“ е насочено към придобиване на тясно специализирани знания и умения в области като промоция на здравето, приложение на кинезитерапията в системата на здравеопазването и в спортната практика, провеждане на научни изследвания в областта на кинезитерапията, патокинезиологията, кинезиологията и др.

Завършилите ОКС„Магистър“ с професионалната квалификация „Магистър по кинезитерапия“ имат възможност да се реализират като ръководни и изпълнителски кадри или представители в експертни комисии в следните направления: лечебни заведения (за болнична помощ, извънболнична помощ и други); възстановителни центрове; научноизследователски, спортно-възстановителни центрове; научни центрове; фитнес-центрове; СПА центрове; училища; професионални здравни центрове; спортни клубове; учебно-спортни бази и центрове; учебни заведения и други.

Обучението в магистърската програма „Кинезитерапия“ е предназначено за лица, завършили ОКС „Бакалавър“, специалност „Кинезитерапия“. Обучението ще се провежда в рамките на два семестъра в редовна, платена форма.

Коментари към новината

Още новини от Общество