Закопчаха подпалвача на Купола на 50 метра от границата ни със Сърбия

Закопчаха подпалвача на Купола на 50 метра от границата ни със Сърбия

Мъж на 43 години от Дупница е задържан като заподозрян за умишлен палеж на пожара в центъра на Благоевград, който унищожи емблематичната сграда "Купола",съобщиха от благоевградската прокуратура.

Пожарът е умишлен, потвърди се,че е тръгнал от ел.табло което е било залято със запалителна течност, заяви прокурор Борислав Ковачки.

Извършителят е бил заловен на ГКПП-Калотина около полунощ, минути преди да напусне страната. Той е на 43 години, не е осъждан или криминално проявен. Имал е жителство в Англия, където живее и работи през последните години.

Историята е банална, но доведе до огромни щети за собственици на заведения, магазини и офиси.

В неделя жителите в топ центъра на  Благоевград се събуждат след тътен и лумнал огромен  пожар в емлематичната сграда Купола, в която се помещава банка, дискотеки, пиано бар, магазини и офиси.

Покривът на Купола е направен от меден обков и това затруднява гасенето на огъня. Наложи се пожарникарите да режат с флексове покривната обвивка, за да успеят да овладеят пожара. С риск на живота си огнеборците над 8 часа работиха на покрива при опасни условия. Бяха евакуирани хора от съседни жилищни сгради, за да не пострадат. Центърът часове остана без ток. За късмет пожара се размина без жертви.Но щетите се оказаха огромни-опожарен покрив над 400 кв.метра, наводнени помещения.

Офисът на банката е застрахован, както и засегнатата общинска сграда с офиси в нея. Но заведенията и магазините се оказаха без застраховки. Хиляди благоевградчани се извървяха през неделния ден да снимат и видят какво става с любимата им сграда Купола. Хората се ядосваха и коментираха,че повече никога няма да се възстанови в реалния и вид.

Коментари към новината

Още новини от Право и ред