Спасители от Благоевград помогнаха на закъсал чужденец в района на Рибни езера -вижте снимки

Спасители от Благоевград помогнаха на закъсал чужденец в района на Рибни езера -вижте снимки

 

През последния месец в района /Рилски Манастир-хижа Рибни Езера/ проведохме три спасителни акции. В два от случаите се отнасяше за чуждестранни туристи, пристигнали в х.Рибни Езера, с обострени от дългите преходи във високата планина болестни симтоми.

Третата акция беше проведена в събота, като приключи късно през нощта .  Това съобщиха планиннските спасители от ПСС-Благоевград

 

Към 16:00ч. при слизане на чуждестранни туристи по "Дългия рид" към Рилски Манастир, момче се подхлъзва и след претоварване при стъпване се уврежда глезенна става. Поради силна болка в ставата преценяват,че не могат да продължат и подават чрез тел.112 сигнал за помощ към ПСС. От отряда се отправихме 11 планински спасители към мястото на инцидента. В 19:00ч. туриста беше прегледан, нараняването "обработено", а крака имобилизиран. С планинска количка пострадалият беше транспортиран до Рилски Манастир и пренасочен за лечение в гр.София.

При останалите два случая, беше отреагирано много бързо, след съдействие от стопаните на хижа Рибни Езера.

През изминалата година те инвестираха в инсталирането на мобилна апаратура за интернет и комуникация към мобилния оператор "А1". ( От компанията "А1" ,след като разбраха за трудностите със спешното известяване в тежкия район се отзоваха бързо, при разрешаването на проблема, за което им Благодарим!) Сега получаваме точна информация за случващото се в района.

Благодарим и на нашите приятели- стопаните на хижата за съдействието при случаите и грижите към пострадалите!

Туристите, посещаващи района: /Рилски Манастир- "Дългия рид"- заслон Кобилино Бранище- х.Рибни Езера- Смрадливото Езеро/,трябва да бъдат много добре екипирани и подготвени. Теренът е силно пресечен, с много скални прагове, а пътеките на места са обрасли с висока растителност. След превалявания от дъжд или сутрешна роса, придвижването става опасно. На много места няма връзка с мобилните оператори.

!!! Ако посещавате района е желателно да си инсталирате мобилното приложение за известяване на ПСС /което може да изпрати данни от място със слаб обхват, откъдето не може да се осъществи обаждане/-https://play.google.com/store/apps/details… /

и да си направите планинска застраховка!!!

/ Спасителните операции в района са тежки и многочасови. Всяка минута за подаване на сигнал за помощ е ценна, а спасителните мероприятия включват много хора и техника ,което ги оскъпява, казаха още от ПСС-Благоевград.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество