Кметът Илко Стоянов оттегли предложението за намаляване на еднократните помощи за новородени

Кметът Илко Стоянов оттегли предложението за намаляване на еднократните помощи за новородени
Кметът на Благоевград Илко Стоянов оттегли предложението от Общински съвет – Благоевград за намаляване на еднократна финансова помощ при раждане или осиновяване на първо, второ, трето дете, близнаци и тризнаци. “Мотивите за решението ми са съвсем разбираеми. Като кмет аз се вслушвам в гласа на хората. Вследствие на проведени разговори прецених, че моментът не е подходящ. Предвид COVID кризата съм на мнение, че Общината следва да помага с каквото е възможно на младите родители. Истината е, че Бюджетът е изключително натоварен и запазването на стойностите ще даде отрицателен ефект върху други дейности в него, но децата са наш приоритет“, коментира кметът.
След оттегляне на предложението, еднократната финансова помощ за първо дете остава 900 лева при родител с висше образование, 600 лева за родител със средно образование, 200 лева за родител с основно образование.
За второ дете при родител с висше образование паричната помощ остава 1110 лева, при родител със средно образование 800 лева, при родител с основно образование 250 лева. По решение на кмета Илко Стоянов се запазват паричните стойности и за трето дете – при родител с висше образование 2000 лева, при родител със средно образование 1000 лева, при родител с основно образование 300 лева. При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ остава 1000 лева, без да се отчита образованието н майката и поредността на децата.

Коментари към новината

Още новини от Общество