30 успели българи,завършили АУБ, дойдоха за юбилея в Благоевград

30 успели българи,завършили АУБ, дойдоха за юбилея в Благоевград

Висшето учебно заведение организира дискусия с настоящи и бивши студенти, посветена на 30-годишния юбилей

Изтъкнати възпитаници на Американския университет в България (АУБ) обсъдиха ролята на образованието като ключов фактор за развитие на успешна професионална кариера. Висшето учебно заведение събра настоящи и вече завършили студенти на специално събитие, посветено на 30-годишния си юбилей. Дейвид Еванс, президент на АУБ, откри дискусията, която се проведе вчера, 16 септември 2021 г., в литературен клуб „Перото“.

„Щастлив съм, че тази година имаме възможност да отбележим 30-годишнината от създаването на АУБ с поредица от събития. Част от най-бележитите ни възпитаници и настоящи студенти може да видите в изложбата, която организирахме на Моста на влюбените. В нея показваме не само 30-те ключови момента от историята на университета, но представяме също и историите на 30 успели личности. Нарекохме ги Gamechangers, тъй като вярваме, че те наистина променят не само общността и страната си, но и света. Те са възпитаници на АУБ от различни поколения и държави, с различни житейски пътища. Това, което ги обединява, е тяхната отдаденост, упоритост и решимост да бъдат част от положителната промяна. Горд съм, че част от тях са с нас и споделят своите истории на промяна и успех“, отбеляза той.

В дискусията взеха участие Даниел Томов ’97 - основател на Eleven Ventures, Стефан Иванов ’95 - съосновател на Challenger Capital Management, столичен бутик за инвестиционно банкиране, който през 2020 г. преплува Атлантическия океан с 16-годишния си син Максим, Валдрин Лука ’05 - понастоящем главен директор за развитие в Solaborate, бивш министър на икономическото развитие в правителството на Косово (2017 - 2020), Даниел Пенев ’16 - автор на две книги: „Хората, които променят България“ (2019), „От нас зависи“ (2020) и съавтор на „Да тичаш към себе си“ (2021 - с ултрамаратонец Крассе Георгиев), Велияна Георгиева, студент в АУБ - съпредседател на младежката неправителствена организация „България на младите“, както и председател на Клуба на европейското общество в АУБ и вицепрезидент на Студентското правителство, Светла Баева ’07 - застъпник и активист за човешки права, Ангел Иванов ’12 - филмов продуцент и основател на бутиково продуцентско студио Handplayed и съосновател на Скапто - верига за гурме бургер в България, Мария Александрова, студент в АУБ - доброволец за УНИЦЕФ и първият човек с физически увреждания в България, който взе изпита по Кеймбридж по английски език, Александра Гулева, студент в АУБ – участник в тазгодишния Атински форум за демокрация, д-р Славейко Джамбазов, ЕМВА - консултант по здравна политика, оценка на здравните технологии, фармакоикономически анализи, анализ и дизайн на данни от реалния живот (real-world data), измерване на качество на живот, Николета Попкостадинова ’06създател на LoveGuide – проект, носител на награди, за сексуално здравно образование, Манол Пейков ‘95, ‘EMBA’08 - преводач и издател, управляващ партньор на Janet 45 Print and Publishing, собственик и главен изпълнителен директор на 2x2 Digital Print Factory, WePrint, и Booklover, съосновател на звукозаписното студио Pekarnata и народен представител, Деян Василев ’95 - основател и главен изпълнителен директор на водещия портал за финансово сравнение в България, MoitePari.bg и в Румъния: Finzoom.ro, както и на водещата ипотечна посредническа компания в страната Creditland, Светозар Георгиев ’00съосновател на Telerik, Ашод Дерандонян ’00 - основател на фондация “Заслушай се” – активен застъпник на пълноценното включване на глухите и слабо чуващите хора в българското общество и основателите на Vendy+ , предлагащи лесен достъп до санитарни принадлежности и предпазни средства чрез създаване на вендинг машини, чрез които се стремят да допринесат и за подобряване на сексуалното образование и възпитание в България за юноши.

 

За 30 години от създаването си АУБ приема за своя мисия да обучава млади визионери, които да променят света към по-добро. Доказателство за успешно реализираните цели са точно възпитаниците на университета, които не само успяват да развият успешна кариера, но се превръщат и в носители на положителни промени в обществото на местно и глобално ниво. По време на разговора, посветен на 30-годишния юбилей, вече завършилите студенти  дискутираха ролята на АУБ за формирането им като личности и носители на промяната. Те споделиха също и своя опит на успешни професионалисти и личности, които работят за прогреса на обществото.

Дискусията с възпитаници на АУБ и изложбата на Моста на влюбените са само част от инициативите, свързани с отбелязването на 30-годишнината на АУБ. Мотото „Напред и нагоре“, което често използва един от основателите на АУБ Дими Паница, е избрано като водещо за юбилейните тържества, тъй като отразява най-добре поставените през годините цели. АУБ даде старт на инициативите послучай годишнината още през юни. Празничните събития ще продължат до пролетта на 2022 г.

Коментари към новината

Още новини от Общество