Основните хранителни стоки продължават да поскъпват, наред са лекарствата

Основните хранителни стоки продължават да поскъпват, наред са лекарствата

Цените на основни хранителни продукти продължават да се повишават, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. В средата на септември спрямо предходната седмица увеличение има при захарта с 2,2 на сто, брашното тип 500 - с близо 3 на сто и яйцата с 5%. Продължава тенденцията за ръст на цената на олиото, като бутилка от 1 литър вече се продава по 3,20 лева на едро.

От млечните продукти поскъпване е регистрирано при кравето сирене и килограм от него струва 7,27 лв. на едро. В същото време сиренето с палма запазва цената си и се продава по 3,62 лева за кг. с 2,2% се е вдигнала цената на киселото мляко, докато тази на прясното е намаляла минимално с 0,6 на сто.

По-сериозни движения има при цените на плодовете и зеленчуците. Тази на ябълките е паднала с над 10% и килограмът се търгува по 1,32 лева, а при гроздето намалението е с 5,6 на сто. Полските домати поевтиняват с 5,2% и се продават по 1,28 лв. за кг, а оранжерийните краставици с близо 4 на сто до 2 лева за кг. Поскъпват обаче корнишоните с близо 7 на сто и на едро могат да се купят за над 2 лева за кг.

В момента фармацевтите масово твърдят,че ще има и драстично поскъпване на редица лекарства.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес