Благоевградската лекарка д-р Виктория Каракостова е с коронавирус.

Благоевградската лекарка д-р Виктория Каракостова е с коронавирус.

От няколко дни тя е под карантина, след като медицинската й сестра се оказа заразена с Ковид-19. Докторката веднага си направила тестове и първите два били отрицателни, но третият вече се оказал положителен.

„И аз, и медицинската сестра сме ваксинирани с „Пфайзер”. Тъй като имунизацията ми беше през януари, планирах да си сложа допълнителна бустерна доза. Миналата седмица си направих тест за антитела, който показа, че са 3 пъти над нормата. Сега ще проверим на практика дали ваксинираните прекарват по-леко заболяването. Засега имам суха кашлица. Направих си рентгенова снимка, която показа, че нямам пневмония. Лекувам се симптоматично”, обясни пред репортер на „Струма“ д-р Каракостова, която беше и кандидат за кмет на Благоевград.

В пациентската си листа тя има 2500 души, ежедневно взима проби за коронавирус в двата си кабинета в Кочериново и въпреки предпазните мерки рискът от заразяване с Ковид-19 беше потенциално висок.

„Доминиращият в момента „Делта” вариант е два пъти по-заразен от предишните. Разпространява се клъстерно, има ли един от семейството с коронаинфекция, след него всички се заразяват,  включително и ваксинираните”, категорична е вирусологът д-р Цветанка Иванова.

Половината от пробите за Ковид-19, изследвани от нея вчера в микролабораторията на МБАЛ – Благоевград, са били положителни. „Наблюденията, които имам за заразените ваксинирани пациенти, са, че изкарват вируса изключително леко. Три дни са с хрема и кашлица, които след симптоматичното лечение отшумяват. Това е така, защото антителата се задействат“, обясни д-р Цветанка Иванова.

в Струма

Коментари към новината

Още новини от Общество