Какво е предимството на линейните сифони

Какво е предимството на линейните сифони

Какво е предимството на линейните сифони

В проектирането на съвременните бани се залага на семпъл дизайн, просторност и избягване на оптичните прегради, така че употребата на линейни сифони е неизбежна. Какво представляват те и кое е най-голямото им предимство? Какви са особеностите при монтажа и как се поддържат? 

Какво представлява линейният сифон

Традиционните сифони отвеждат водата от едно единствено място на пода и те са наричани точкови. Линейните са по-добри и са с формата на различна по дължина линия, в която водата се отвежда към канализацията. Особеното тук е липсата на необходимост от насочване на течността към точно определена точка на пода поради тесния, но издължен канал, поемащ водните течове. Подобен санитарен аксесоар е проектиран с клапа против миризми, която не позволява тяхното връщане в помещението от канализационния канал.

Схващането, че линейните сифони са с повишен дебит спрямо точковите е сравнително погрешно, тъй като и в двата случая водата се поема от отвор със стандартен размер от Ф50. Единствената разлика е, че издълженият лентов отвор има възможност за по-бързо събиране на водата.

Какви са предимствата от употребата му

Линейните сифони за баня са красиви и елегантни, но имат и някои неоспорими предимства, като:

  • употребата на висококачествени материали за максимален експлоатационен период – 100% неръждаема стомана и закалено стъкло и по-рядко от полимери;
  • позволяват бързото и безпроблемно разделяне на сухото от мокрото помещение, без поставяне на допълнителни прегради – когато се направят само два наклона на плочките може да се избегне необходимостта от поставянето на втори ревизионен сифон в сухата част, което елиминира изграждането на прагове, корита и т.н.;
  • наличие на различни размери, спрямо нуждите и предпочитанията — 50-60 см, 100-120 см и повече;
  • Необходимост от предвиждане на два наклона за отвеждане на водата, за разлика от точковите модели, при които наклоните са четири.

Какви видове има

В специализираните онлайн магазини днес са достъпни няколко вида евтини и ниски линейни сифони, стандартните и най-предпочитани сред които са с плочка или решетка. В първия случай се полага плочка от залепените на пода, което практически прави системата незабележима. Във втория – има декоративна лъскава хромирана решетка.

Какви са особеностите при монтажа

Монтажът трябва да е предвиден още на ниво изграждане поради необходимостта от канал в пода, чиито размери да съответстват на линейния сифон. Той трябва да е с дълбочина от 52 до 95 мм, в зависимост от вашия избор. За да функционира правилно и пълноценно, санитарният аксесоар трябва да е прецизно нивелиран и да са спазени правилно наклоните за насочване на водата.

От Gaudi DS съветват да го почиствате и редовно да извършвате поддръжка, което на практика може да направи продукта вечен. Необходимо е отстраняването на решетката и премахването на натрупалите се замърсявания – цялата процедура отнема минути.

Коментари към новината

Още новини от Общество