Хиляди в Пиринско са без вода заради пороите,общините търсят помощ от държавата

13/12/2021 14:18
Хиляди в Пиринско са без вода заради пороите,общините търсят помощ от държавата

Над 10 хиляди души от седем села в община Гърмен са вече 48 часа без вода. Поройните дъждове и придошлите реки скъсаха магистрален водопровод. Освен жителите без вода останаха и хотелите в курортното селище Огняново. Работи се непрекъснато за отстраняване на аварията и временно да осигурят питейна вода от друг източник, но не се справят. Ако това не стане, то ще трябва да затворим училища, детски градини, каза кметът на общината Феим Иса.

Река Канина е излязла от коритото и е наводнила и хотелите, които вече отказват да изпълняват резервации ,защото чистят кал до колене.

И Петричка община е бедствено положението, и там има проблеми с питейната вода.

Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Днес е направен опит за стигане до обекта, но без успех. Идентична е ситуация и с помпите на първи подем при р. Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода. Необходимо е също време за възстановяване на водопроводи по много от улиците на града и селата, за укрепване на свлачища, които са активирани и застрашават домовете на хората в града и селата, за осигуряване на безопасно преминаване по общинската пътна мрежа.

И в община Кресна е скъсан главния воздопровод и всички населени места са без вода.

В Благоевград пък бе затворен по спешност мостът на Покровнишко.

Причината е, че участък от съоръжението е компрометиран, вследствие на повишеното ниво на река Струма и представлява потенциална опасност.

Мостът ще остане затворен до отстраняване на щетите. Проблем се оказа,че по моста минава и основната тръба за газифицирането на града. Но специалисти след оглед заявиха,че няма опасност да се скъса газопровода. А имат и друг резервен вариант.

Коментари към новината

Още новини от