Няма конструктивни изменения на опожарения блок в кв.Струмско

23/12/2021 11:39
Няма конструктивни изменения на опожарения блок в кв.Струмско

Няма опасни конструктивни изменения на жилищния блок в благоевградския квартал „Струмско“ в Благоевград, където на 10 декември избухна пожар, а трима загинаха в огнената стихия. Това е заключението на експертната група, чийто доклад ще бъде готов окончателно в началото на идната седмица.

Общината ще кандидатства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране на  дейностите по  възстановяването на сградата.

Обследването на 24-те апартамента, покрива, стълбището и асансьорната клетка на входа в жилищния блок не е констатирало тежки поражения от пожара, въпреки появилите се пукнатини по някои от панелните стени, заяви на среща със собствениците инж. Любомир Треновски от общината, като уточни, че очакват становището в официален вид.

Община Благоевград ще възложи изработване на проект за реконструкция на опожарения блок, в рамките на който ще бъде направено и детайлно заснемане на заварките в железобетонните конструкции, увери заместник-кметът по строителството Христо Дюлгеров. Ще бъде внесено и искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС.

В първите дни на януари най-нуждаещите се семейства ще може да бъдат настанени в петте общински жилища, които с решение на Общинския съвет бяха прехвърлени към резервния фонд. автор :Кети Тренчева,БНР

Коментари към новината

Още новини от