Зимата се завръща, студено до края на януари

Зимата се завръща, студено до края на януари

С мразовити дни след необичайното топло време ще продължи януари. Очакват се сняг и минусови температури, с които зимата се завръща, прогнозира пред “Труд” метеорологът Петър Янков.

“Още от петък, в населените места ще завали дъжд, по високите полета и планините над 1500 м - мокър сняг. Образно казано зимата се завръща и тези температури от 13-18 градуса, които са високи за януари, въпреки че не са рекорди - имало е и 21-22 градуса, сега ще почнат да падат. От 4 до 8 градуса ще са в населените места през уикенда. В понеделник започват и снеговалежи там”, обясни той.

След това над страната предстоят няколко вълни от по-студен и влажен въздух, който ще се настанява над Балканите. “От 9 до 12 януари, след това на 13-и, нова вълна настъпва с чувствително по-студен въздух. До 15-и ще има снеговалежи. В цялата страна се очаква снежна покрива от 10-15 см. Между 16 и 20 януари, когато ще премине отново вторична вълна със слаб сняг в Североизточна България, се очакват мразовити дни, с 0 градуса в най-топлите места като Сандански. Минус 10 градуса ще бъдат минималните температури в периода от 18 до 20 януари”, посочи Янков.

Той предупреди още, че лавинната опасност ще се повиши чувствително, особено след 13 януари, заради новата снежна покривка от над 15 см.

Коментари към новината

Още новини от Общество