Общините в Пиринско оцениха щетите от водния потоп през декември на 11, 4 млн.лева

Общините в Пиринско  оцениха щетите от водния потоп през декември на  11, 4 млн.лева

Около 11,4 млн.лева са щетите от пороите изсипали се в Пиринско в началото на месец декември миналата година. Това са изчисленията на 14-те общини, които са подали обектите за възстановяване.

Най-големи са щетите в общините Гърмен, Петрич, Симитли и Благоевград.

В Благоевград проблем се оказа моста над Покровнишко шосе, който е поддал с повече от 20 см.Комисия направи оглед и оценката е,че съоръжението не подлежи на ремонт и ще трябва да се направи нов мост. Цената на моста не е включена в списъка за щетите,които са спешни.

Обектите,които общините искат да се ремонтират са подредени приоритетно. Срещу всяка от тях трябва да има  количествено-стойностна сметка, какви и колко материали ще са необходими за ремонта, каква е приблизителната им цена, за колко време от колко души и с каква техника ще може да бъде свършен ремонтът и каква сума е необходима за плащането на човешкия труд и машиносмените. Това е методиката, която премиера Петков е поискал да се спази. Засега обектите са ясни, но не всички общини са представили количествоно-стойностни сметки.

Все още общините очакват комисия да посети пострадалите райони, за да провери на място дали наистина обектите са от спешен порядък. И едва тогава ще заседава Комисията по бедствия ,за да прецени какво ще се ремонтира и финансира  по спешност. Автор-Пирин NEWS.com

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес