Бившият кмет Камбитов: Приветствам идеята за Бачиново, но не и за начина на финансиране

Бившият кмет Камбитов: Приветствам идеята за Бачиново, но не и за начина на финансиране

Бившият кмет Атанас Камбитов също се включи в дебата, който вече седмица е тема номер едно на разговорите в града,а именно проекта за развитието на Бачиново и Аквапарка,който новият кмет планира да реализира след като вземе дълг за 30 млн.лева.

Камбитов го коментира от страниците на своя профил във фейсбук.

Мнението му публикуваме дословно:

С интерес следя дискусията и дебатите относно такса смет и вземането на дългосрочен заем от Общината, но и с голяма загриженост.

Загриженост, не защото някои както винаги се опитват да замесят името ми (на това съм свикнал). Със загриженост за Благоевград. Смятам, че всеки кмет има правото да реализира своите идеи, проекти, стратегия и визия за града, за това е избран. Но и всеки трябва да носи своята отговорност. В случая отговорността трябва да е гаранция за резултата сега, а не след. Приветствам идеята за развитието на паркова зона Бачиново, но реализирана и финансирана единствено и само по оперативните програми или други финансови инструменти, които не изискват възстановяване на средствата. Другият вариант е да бъде реализиран от частен инвеститор с подкрепата на Общината. Като гражданин, категорично не подкрепям поемането на такъв дългосрочен дълг, защото смятам, че проектът е икономически необоснован и не гарантира възвращаемост на вложените средства и ще бъде пагубен за финансовото състояние на Общината.

P.S.:

В миналото сме поемали дългосрочни задължения за около 7 милиона лева, но за да реализираме проекти за над 200 милиона безвъзмездно финансиране. По-простичко казано, този заем би бил оправдан, ако има проекти и програми за безвъзмездно финансиране за около 800 милиона лв.

Атанас Камбитов

 

Коментари към новината

Още новини от Общество