Иван Шумков е новият главен архитект на Благоевград

Иван Шумков е новият главен архитект на Благоевград

Иван Шумков е новият главен архитект на Благоевград. Той бе представен  днес от кмета на града Илко Стоянов. Шумков вече навъртя два работни дни в областния град и заяви, че е амбициран  да работи за развитието на градската среда и зелените системи на общината.

Младият архитект   идва от Столична община където се е занимава с архитектура, градоустройство и системи за планиране във връзка с инвестиционната политика на града. Сега е приел предизвикателството да промени градската среда и да даде своята визия за новите проекти на общината.

Шумков е работил и като съветник  на Томислав Дончев,когато бе вицепремиер в кабинета на Борисов.

41 -годишният архитект има забележителна биография, завършил е престижните университети по архитектура в Барселона, Флоренция, учил е в Харвард, Мюнхен и Цюрих.

Преподавал е в 7 университета сред които Харвард, създал е академия с над 100 000 студента, работил е по проекти за сгради и градове на 5 континента включително и с Обединените Нации и Световната банка, и е участвал в над 100 световни конференции, владее 9 езика.

Той  е лицензиран архитект в Испания, Италия и България“, това е само част от наситената биография на д-р арх. Шумков.

По време на пресконференцията новият главен архитект на Община Благоевград арх. Иван Шумков представи визия за мащабното развитие на града, като заяви, че ще работи усилено, в колективна работа с екипа на кмета Стоянов.

Досегашният главен архитект Любомир Огорелков запазва мястото си в Община Благоевград и оглавява дирекция „Разрешителни режими“, към която ще бъдат насочвани ежедневни проблеми, касаещи Благоевград. „Арх. Огорелков ще продължи да извършва същата дейност, както до този момент. Той е човек, който в детайли познава ситуацията в града и категорично, хората може да разчитат на неговия професионализъм. За да усъвършенстваме работния процес задачите ще бъдат разпределени. Иначе казано, ние сформираме един силен експертен екип, който ще работи за мащабно развитие на градоустройството в Благоевград, но в същото време ще бъде обърнат и към проблемите на всеки отделен човек. „каза кметът Стоянов.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество