Съветници бойкотираха сесия за повишение на такса-смет в Благоевград

снимка-БНР
снимка-БНР

Липсата на кворум провали извънредната сесия на ОбС-Благоевград, на която трябваше да се реши окончателно  дали ще бъде повишена такса „смет“ за битови потребители.

Извънредното заседание на Общинския съвет трябваше да се случи днес след като  бившият областен управител Н. Шушков върна, взетото през декември решение на местния парламент,с което такса -смет скача от 1,1 промил на 2,9 промила. Драстичното повишение на таксата ядоса благоевградчани, които изпълниха фейсбук с гневни коментарии.

Сформиран бе и Граждански комитет,който се обяви против новата такса и заяви,че тя не е обоснована и мотивирана от кмета. И се прави по време на пандемия, когато хората едва плащат битовите си месечни сметки.

В залата за сесии днес се явиха едва 9 души от 37 съветника. Десет се оказаха болни от Ковид, а другите спонтанно са решили да не дойдат  на извънредното заседание.

Така, на практика казусът с такса „смет“ отива в съда, който ще трябва да определи законосъобразността му. От ГЕРБ заявиха,че това е безотговорно отношение към казуса, а други пък обясниха,че така съветниците препотвърждават по-високата такса смет и прехвърлят горещия картоф отново към областната управа. Областният има два хода - или да не предприема нищо, тоест да остане по-високата такса смет, или да внесе казуса в съда.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество