Малин Бистрин: Хубавият зимен сезон ще приключи в Банско,ако се приемат ограниченията за чужденци заради Ковид

Малин Бистрин: Хубавият зимен сезон ще приключи в Банско,ако се приемат ограниченията за чужденци заради Ковид

Зимният сезон ще приключи веднага, ако бъде приета подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на чужди граждани от страни от ЕС, които са в червената зона. Това заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В Банско бизнеса не крие, че е сериозно притеснен. „До момента бележим най-добрия сезон от последните години и сега,ако се приеме готвената рестрикция, то направо ще затворим и приключим всичко, казва Малин Бистрин,хотелиер и предвседател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско.

 Ако заповедта бъде приета в този рестриктивен вид само Банско ще загуби близо 35 000 нощувки, обясни Бистрин. И допълни, че освен това загубите ще са не само финансови, защото постоянната ненужна промяна на заповедите ни превръща в несигурна дестинация и чуждите туроператори вече отказват да организират чартъри и ваканции в българските курорти.

Проекто заповедта засяга основни пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел, обясни Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, тъй като в петък започва тяхната ваканция и имахме много резервации за следващите 7-10 дни от южната ни съседка, допълни зам.-председателят на БХРА. Подобно подготвят и наши партньори в Израел. Вече имаме откази на резервации и това е абсурдно, защото се създава неравнопоставеност между туристите от и извън ЕС.

Надяваме тази проекто заповед да бъде изменена преди да бъде приета и да влезе в сила, допълни Бистрин. И подчерта, че здравето на клиентите и служителите за членовете на БХРА е най-важно, трябва да се спазват ограничителни мерки и да се засили граничния контрол, но не и едните ваксинирани туристи и с наличие на отрицателни тестове да са по-важни от другите.

И нашенци пристигащи от Великобритания се оплакаха. Тези дни минали границата с отрицателен PCR -тест, но веднага им наложили 10 дневна карантина, без ад им обяснят какво да правят. „Ние идваме да си издадем нови документи, а не да лежим затворени по домовете, коментираха нашенци.

 Автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество