Пъстро хоро за Бабинден в Разлог

Пъстро хоро за Бабинден в Разлог

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки в Разлог ще се проведат инициативи посветени на Деня на родилната помощ – Бабинден, отбелязван по стар стил на 21 януари.

Бабиното хоро, което в Разлог е обичана и много тачена традиция ще се проведе в петък от 14:30 часа пред НЧ „15.09.1903г.“

Община Разлог започна изпращането на специални поздравителни картички до родителите на всички 165 деца от общината, които са родени в МБАЛ. Сред тях има и две двойки близнаци. 

Специални подаръци ще получат родителите и първото родено за 2022 г. и последното за 2021г. 

В отправената покана от общината има изрично условие за участие в инициативите: „При желание за участие трябва да се спазват противоепидемичните мерки и изисквания за наличие на зелен сертификат“.

Бабиното хоро е една от най-дълголетните и обичани местни традиции. На самия ден възрастна жена от семейството – майка, съпруга на младата майка, която е помагала „бабувала“ при раждане и отглеждане на новороденото се задява с ръчно направена цедилка, вътре е малкото бебе ненавършило годинка, което се нарича „бабинче“. Облечено в носия, заедно с бабата и другите членове на семейството играят хоро, на което се хващат и близки и приятели и наричат добри пожелания.

От дома на бабинчето хорото се повежда към центъра на града, където е обичай бабите да се редуват на върха, и обичайно всеки жител на града, който желае се хваща, за да поиграе за здравето на детето, родителите и бабите.

В АГО и Родилно отделение младите майки, които са се сдобили с рожба поливат ръцете на акушерките и завеждащата отделението д-р Радка Божикова, даряват ги с кърпа и сапун и благодарят с подаръци и цветя за положените грижи при раждането и помощта в първите дни на появата на бебето.

Коментари към новината

Още новини от Общество