След Санданско африканската чума по свинете плъзна и в Петричко

След Санданско африканската чума по свинете плъзна и в Петричко

След като бяха открити заразени прасета с африканска чума в Санданско, заразата е установена и в петричко село.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на заболяването  в лично стопанство в село Кавракирово, община Петрич. В животновъдния обект се отглеждат общо пет свине.

Съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС, вероятно още днес предстои хуманното умъртвяване на заразените и контактни свине в засегнатия обект при спазване на нормативните изисквания.

Вчера бяха създадени зони на рестрикция: 3 км предпазна, която обхваща землищата на селата Кавракирово и Михнево в община Петрич, и 10 км надзорна, в която попадат още 20 селища.

В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в 3- и 10-километровите зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата. Преди дни чума бе констатирана и в санданското с. Кръстилци.

БАБХ напомня, че всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.Струма

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество