Без провокации премина честването на 150 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие и Благоевград

Без провокации премина честването на 150 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие и Благоевград

Без провокации премина днешният ден в Скопие и Благоевград където политици и от двете страни почетоха 150 години от рождението на революционера, будител и идеолог Гоце Делчев.

И двете страни очакваха да има някакво напрежение при общото честване,но до крайности не се стигна. В Благоевград някои смятаха,че нелегалната организация ОМО“Илинден“ ще се опита да прави провокации, както преди години, но те положиха по-рано венци и цветя и се оттеглиха.

В Благоевград президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков застанаха заедно един до друг, за да почетат Гоце. Те се включиха в шествието из града и произнесоха речи пред паметника на героя.

Петков бе кратък и обран , четеше написана реч, която по-скоро звучеше предпазливо, чуха се  задължителните дипломатични изречения и нищо впечатляващо.

Президентът Радев обаче демонстрира ниво, като говори без да чете. Но и той предпочете риторика, която да не предизвика комшийски спорове.  Визитата им обаче бе знакова,двамата застанаха заедно като демонстрация,че двете институции ще имат вече общо и синхронно говорене по темата Македония.

„Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.

Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.

Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история
,каза в речта си Румен Радев. На площада присъстваха още  депутати, кметове,неврокопския владика Серафим, общинари и други.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество