Жители на Шишковци изпратиха гневно писмо до премиера по повод гаврата с картини на Майстора

Това е една от скандалните снимки, използвани са транссексуални жени
Това е една от скандалните  снимки, използвани са транссексуални жени

Жителите на родното село на  художника Владимир Димитров-Майстора изпратиха гневно и остро отворено писмо до Министър Председателя на Република България и  Министъра на Културата на Република България .  Повод за него е държавно финансираната скандална изложба с мотиви на Майстора, като моделите са транссексуални жени.

В писмото се казва:

„Господа,

Дълбоко сме огорчени от случващото се около името на Владимир Димитров – Майстора. Този наш велик художник прославил България далеч зад нашите граници, е на път да бъде опорочен. В ход е проект, финансиран от Национален фонд култура, за претворяване на картините му използвайки транссексуални модели.

Ние жителите, на село Шишковци не желаем да бъде преиначавано творчеството на Владимир Димитров и то да остане такова, каквото той ни го е завещал. Наследниците на моделите на Майстора са изумени, тъй като лицата на техните баби, майки и роднини са заменени с нечии други.

Господа, надяваме се, че ще вземете под внимание този казус и ще ни съдействате това недоразумение да не се случва. Хлябът е у вас, ножът е у вас, но не забравяйте, че ние сме ви ги отдали”, се казва в писмото.

Писмото е подкрепено от кметството в  село Шишковци,Народно читалище „Владимир Димитров Майстора 1919“ - село Шишковци, Сдружение „Възход на село Шишковци“ и от всички жители на село Шишковци

 

Коментари към новината

Още новини от Общество