Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе сред първите, платили данъците си за 2022 г.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе сред първите, платили данъците си за 2022 г.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, директорът на дирекция "Финанси и управление на собствеността" Борис Механджийски и Иво Николов, директор на Дирекция „Местни данъци и такси“ са сред първите, платили данъците си за 2022 г.

Важно е хората да знаят, че добросъвестното им отношение винаги има пряка връзка с увеличението на такса смет. Една добра събираемост би повлияла в посока минимален ръст, дори и запазване на данъчната ставка. Освен това, ако платят задълженията си навреме, няма да се наложи заплащането на лихви и допълнителни разноски за съдебни изпълнители.

Също така е важно да се отбележи, че в момента няма никакво увеличение на задълженията на гражданите. Размерът на такса битови отпадъци е 1,1 промила и е сред най-ниските в страната.

Данъчната кампания в Благоевград стартира официално днес. Собствениците на имущество имат възможността да заплатят пълния размер на задълженията до 30 април и да получат 5 % отстъпка. След тази дата те ще могат да платят на две равни вноски  до 30 юни и до 31 октомври 2022 г.  Всички задължени лица ще получат уведомителни писма за размера на своите задължения и сроковете за плащане.

Касите в сградата на Община Благоевград са с работно време от 08:00 до 18:00 часа, с прекъсване от 12.30 до 13.00 часа. Плащане може да се направи и по банков път, чрез ПОС терминал, както и чрез лицензирани оператори на услугата „Платежни услуги парични преводи” (EasyPay, EPay и др).

Община Благоевград предлага и услуга за плащане на местни данъци и такси чрез виртуален ПОС терминал за картови разплащания. Целта е собствениците на движимо и недвижимо имущество на територията на общината да бъдат улеснени и да имат възможност да погасят своите задължения дистанционно.  Платформата е  изцяло общинска и работи без посредници.

Системата е опростена и е изключително лесна за ползване. Данъчно задължените лица могат да направят справка и да пристъпят към плащане на сайта www.blgmun.com, в раздел „Електронни услуги“, „Справки и плащане на задължения плащане за местни данъци и такси“, влизайки в меню “Потребител”. Следва да бъде въведено ЕГН/ЕИК на физическо/юридическо лице, както и входящ номер и дата на документ, подаден  в Дирекция “Местни данъци и такси”.

Услугата е напълно безплатна за данъчно задължените лица.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество